محمدابراهیم شریعتی افغانستانی(عرفان) رئیس تعاونی ناشران و کتابفروشان افغانستان در گفتگو با خبرنگار مهرگفت: نزدیک به 3 سال است که مالیاتهایی فراتر از توان کتابفروشان برای آنها در نظر گرفته میشود در حالیکه متوسط فروش روزانه کتابفروشهای ما 100 افغانی یا 2500 تومان است که با چنین رقمهایی نمیتوانیم مبلغ مالیاتهای تعیینشده را پرداخت کنیم.
مدیر انتشارات "عرفان" با اشاره به اینکه آن دسته از کتابفروشیها که موفق به پرداخت مالیات نمیشوند، به سرعت پلمپ میشوند عنوان کرد: رقم مالیاتهای کتابفروشی با دیگر کسب و کار تفاوتی ندارد در حالیکه در کشورهای همسایه چون ایران و پاکستان این میزان مالیات برای کتابفروشها در نظر گرفته نمیشود.
شریعتی افزود: در حالیکه کتابفروشی جزو مشاغل کم درآمد در افغانستان است ولی نزدیک به دو ماه است که گمرک هم از محمولههای ورودی کتاب رقمی بالغ بر 7.5 درصد قیمت پشت جلد کتاب دریافت میکند. در حالیکه از سال 1360 تاکنون قانونی داشتیم که طبق آن محمولههای کتاب شامل حال گمرک نمیشدند.
وی با تاکید بر اینکه اجرای قانون دریافت گمرکی بدون اطلاعرسانی بوده و مصوبه قانونی آن را ارائه نکردهاند، تشریح کرد: این تصمیمات تاثیرات منفی بر بازار کتاب افغانستان خواهد داشت همچنین باعث ورشکستگی کتابفروشان فعلی میشود و دیگر هم کسی جرات حضور در این عرصه را پیدا نمی کند.
رئیس تعاونی ناشران و کتابفروشان افغانستان اضافه کرد: بخش عمدهای از واردات کتاب ما وابسته به ایران است، در صورتی که هیچ گمرکی نمیدادیم هزینه هر کانتینر که اجاره میکردیم نزدیک به 14 میلیون تومان میشد که حال با اضافه شدن گمرک این هزینه چند برابر میشود.
شریعتی در پایان گفت: جامعه فرهنگی در افغانستان جزو اقشار پردرآمد نیستند و نمی توانند کتابها را با قیمت بالا تهیه کنند. ارائه کتاب با تخفیف در کشور ما مرسوم است و تاکنون هم اینگونه بوده که مثلا کتابهایی که از ایران میخریدیم تقریبا با همان قیمت خرید به فروش میرساندیم ولی با شرایط جدید نمی توان این گونه رفتار کرد.
نظر شما